PREZIDENT: Zabezpečiť sociálne postavenie občanov je úlohou štátu

07.02.2012 Bratislava

Bratislava 7. februára (TASR) – Prezident SR Ivan Gašparovič dnes v Prezidentskom paláci v Bratislave prijal na pracovnom stretnutí predstaviteľov Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS). \"Dnešná debata bola predovšetkým len o valorizácii dôchodkov, o sociálnom postavení slovenských dôchodcov, ktorí sú v nelichotivej situácii v porovnaní s príjmami dôchodcov v iných, väčšinou západoeurópskych štátoch - členských štátoch EÚ. Prezident republiky sa vyjadril jednoznačne v tom, že zabezpečiť sociálne postavenie občanov je úlohou štátu. Lenže štát na to potrebuje mať stabilnú a silnú vládu, čo však my momentálne nemáme,\" uviedol pre TASR po rokovaní hovorca prezidenta SR Marek Trubač.

Prezident SR podľa Trubačových slov preto \"vyjadril nádej, že po parlamentných voľbách vznikne vláda, ktorá bude pôsobiť celé funkčné obdobie a ktorá sa bude vedieť lepšie postaviť k problematike aj tejto vrstvy obyvateľstva, ktorá je veľmi početná.

\"Ľudia si za svoju celoživotnú prácu zaslúžia pozornosť, ktorú žiaľ, tak ako avizovali predstavitelia JDS, u súčasného, už dosluhujúceho vedenia rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny, nemali,\" spresnil hovorca hlavy štátu.

\"Informovali sme prezidenta SR o tom, aký boj sme zvádzali od októbra 2010 vo vzťahu k spravodlivej valorizácii dôchodkov. Nebolo iného východiska, preto sme v súvislosti s valorizáciou museli spustiť petíciu, ktorou sme požadovali to, čo nám upierala súčasná vláda. Novou valorizáciou by prakticky prišlo k zníženiu objemu finančných prostriedkov určených valorizáciu. Petičnou akciou sme získali viac ako 110.000 podpisov,\" konštatoval podpredseda JDS Igor Fabián.

Jednota dôchodcov Slovenska vznikla v roku 1990. Je občianskym združením zastupujúcim najmä záujmy a potreby dôchodcov na Slovensku. V súčasností eviduje viac ako 950 základných organizácií a približne 75.000 členov.
 

Vyberte región